Felszámolás

Képviseljük ügyfeleinket felszámolási eljárásokban a felszámoló előtt, segítünk önfelszámolást vagy csődöt kezdeményezni, ha már nem tudja hitelezőit kifizetni. Azonban sikeresen képviseljük a hitelezői oldalt is, felszámolást kezdeményezünk nem fizető adóssal szemben, mögöttes felelősség megállapítása iránti pert kezdeményezünk, ha az ügyvezető csalárd módon járt el a felszámolás során és kimenekítette a cég vagyonát.

Segítünk eldönteni, hogy a felszámolási eljárás milyen veszélyeket rejthet Önre nézve, szükség esetén pedig segítünk a cég helyreállításában, azaz a felszámolási eljárás során történő egyezségkötésben, a felszámolási eljárás lezárásában, hogy a cég újra működhessen az Ön irányítása alatt.

Szükség esetén teljeskörűen képviseljük és mindent megteszünk, hogy megvédjük a felszámolás során a bírságok és az esetleges egyéb következmények (magánvagyonnal történő helytállás, büntető feljelentés, eltiltás) elkerülése érdekében. Önnek ebben az esetben nem kell a felszámolóval egyeztetnie, azt mi intézzük.

Szakmai tudásunkat 20 éves, napi szintű felszámolás során történő közreműködésünk tapasztalatai, jogi tudásunk és információink segítik, hogy a legjobb eredményt érjük el az Ön számára. "Mi nem csak a jogszabályokat ismerjük, hanem az aktuális felszámolási gyakorlatot is!"

Irodánk speciális, mert könyvelő, adótanácsadó, ügyvédi és közgazdasági részlegünk is van (felszámolóval is dolgozunk együtt), így teljeskörűen átlátjuk a könyveléstől, a jogi helyzetig társaságának működését és a felszámolási eljárás során felmerülő esetleges veszélyeket, megoldási lehetőségeket.

Keressen minket a +36705232785-ös telefonszámon teljesen kötelezettség mentesen vagy egyeztessen időpontot elérhetőségeinken.

Ha vállalkozásunk ellen felszámolási eljárást indítanak arra kiemelten oda kell figyelni! Amennyiben már a bíróság küldött a számunkra levelet és nem tudjuk igazolni a másik fél jogtalan követelését vagy azt, hogy kifizettük a tartozást könnyedén elrendelheti a bíróság cégünk ellen a felszámolási eljárást. Ez különbözik a csődeljárástól. Akár nemtörődömségből vagy véletlenül elmulasztunk egy határidőt vagy nem foglalkozunk az üggyel nagyon hamar elrendelheti a bíróság a felszámolást és kijelölheti a felszámolót. Amennyiben egy nem kívánt felszámolási eljárásról beszélünk abban az esetben sincs azonnali vissza út!!! Hiába fizetjük ki a tartozást, ekkor más késő, ezért nem játék. A cégünk felett innentől kezdve nem mi, hanem a felszámoló rendelkezik, ha ezt nem tartjuk be és eljárunk a cég nevében azonnal halmozott bűncselekmények sorozatát követhetjük el! A cégünkben lévő készletek, tárgyi eszközök, pénzeszközök, ingatlanok nem a mi, hanem a vállalkozásunk tulajdona, tehát azok felett a felszámolás jogerős elrendelését követően nem rendelkezünk! Van mód és lehetőség kijönni egy felszámolásból, akár kedvezően is, de egyetlen cégtulajdonos sem gondolná, hogy mekkora procedúrával és teherrel jár, nem beszélve a jelentős ügyfélkör vesztésről. Annak érdekében, hogy a kifejezetten megszigorodott felszámolási törvény alapján a felszámoló ne tegyen ellenünk büntetőfeljelentést, nagyon sok mindent meg kell tenni, amiről a cikkünk további részében olvashat.

Felszámolás alatt, a hitelező perelheti az ügyvezetőt is, aki a magánvagyonával felel a fennmaradt tartozásokért - ha csalárd módon kimentette a vagyont a cégből. Erről itt olvashat: Célkeresztben a kft.-k: új behajtási hullám a NAV-nál

 A felszámolás egy lehetőség is lehet a cég életében, amennyiben valóban likviditási gondokkal küzd. A leggyakoribb likviditási gondok adóhivatali tartozásokból, banki hitelekből és a kintlévőségekből, perekből szoktak kialakulni. Ebben az esetben komoly eszközparkkal és tulajdonnal rendelkező cég esetében mindenféleképpen van értelme csődvédelmet kérni, de a csődtárgyalások is a legtöbb esetben felszámolási eljárással végződnek. A csődvédelmen kívül van lehetőség saját magunk ellen likviditási gondjaink miatt önfelszámolási kérelem benyújtására, ami a leggyakoribb eset. Mind a csődvédelem alatt, mind a felszámolási eljárás alatt van lehetőség a hitelezőkkel történő megegyezésre és kijönni a felszámolásból, de ez valljuk be őszintén a legritkábban szokott előfordulni.

A felszámolás indulhat önfelszámolás útján, ilyenkor a tagok taggyűlésen elhatározzák a cég felszámolását tekintettel arra, hogy a társaság nem képes a hitelezői kielégítésére. Más esetekben a hitelezők indítanak felszámolási eljárást avval a céggel szemben, amelyik többszöri felszólítás esetén sem fizette ki tartozását. Ebben az esetben felhívjuk a cégvezetők figyelmét, hogy felszámolás megindítása KIZÁRÓLAG ÜGYVÉDI KÉPVISELETTEL lehetséges és csak ügyvéd útján kezdeményezhető. Felszámolási eljárás kezdeményezése helyett szintén ügyvéd közreműködésével fizetési meghagyás is kibocsátható az adóssal szemben, a felszámolás legyen a végső megoldás! A felszámolás elindítása körében az ADÓHATÓSÁG speciális hitelezőnek tekinthető, hiszen először foglalás útján próbálja meg érvényesíteni a követelését (gépjárművet, tárgyi eszközt, ingatlant foglal, bankszámlát inkasszózza ) és amennyiben a foglalás sikertelen a legvégső esetben kezdeményez felszámolást.

 

A leggyakoribb problémák felszámolási eljárás során (a cég működésének lezárását is komolyan kell kezelni):

 • sok pénz van a házipénztárban. Ekkor a felszámoló azonnal követeli a pénzösszeg átadását. Amennyiben nem kerül átadásra az ügyvezető csődbűncselekményt, sikkasztást követ el!
 • hasonló a pénzhez, ha a könyvelésben tárgyi eszközök vannak, amelyeket az ügyvezető nem ad át a felszámolónak. Ez is ugyanúgy csődbűncselekmény és sikkasztást valósít meg!
 • szintén hasonló a helyzet, ha a felszámolás elrendelését követően az ügyvezető továbbra is rendelkezik a cég felett és vagyontárgyakat ad el, vagy leűríti a bankszámláját. Ebben az esetben is csődbűncselekmény, sikkasztás valósul meg!
 • a felszámoló abban az esetben is büntető feljelentést tesz, ha az ügyvezető nem adja át cége könyvelését vagy egyáltalán nem veszi fel a kapcsolatot a felszámolóval! A cégvezető felelőssége a zárómérleg elkészítése is, amely a felszámolóval történő elszámolás alapkövetelménye.
 • praxisomban több esetben tett már felszámoló azért büntető feljelentés, mert kiderült, hogy egy gépjármű vagy ingatlan volt a cég nevén, amely nem szerepelt a cég könyveiben, amely önmagában szándékosságot feltételez. Még akkor is, ha ezek aránylag kis értékűek!
 • sajnos a felszámolási eljárás alatt álló céggel szemben is folytathat ugyanúgy 5 évre visszamenőleg adóellenőrzést az adóhivatal. Amennyiben a könyveléssel kapcsolatosan bármilyen visszásságot tapasztal - mivel az akkori ügyvezető a cég feletti rendelkezés hiányában nem tudja igazát megvédeni - az adóhiány megállapításán kívül esetlegesen további büntetőjogi szankciókkal is számolhat. A felszámolóval kialakított esetleges jó kapcsolat esetén, amennyiben a felszámoló az ügyvédnek meghatalmazást adna, megilletné a jogi képviselet a felszámolás alatt álló vállalkozást is az adóhivatal előtt.

Az ügyvédi képviselet lehetőségei (természetesen egyben szolgáltatásaink is)

 • Az ügyvéd képviselheti a hitelezőt a követelés behajtási eljárás illetve a másik fél ellen irányuló felszámolási eljárás során,
 • Az ügyvéd képviselheti a céget a felszámolási eljárás elrendeléséig a felszámolási kérelmet benyújtó másik féllel szemben, illetve a bíróság előtt,
 • Az ügyvéd képviselheti a céget önfelszámolási eljárás bíróság részére történő benyújtása során a felszámolás elrendeléséig,
 • Az ügyvéd a felszámolási eljárás elrendelését követően képviselheti a felszámolási eljárás alatt álló cég "ex" ügyvezetőjét a kirendelt felszámoló előtt. Ebben az esetben, mivel az ügyvezetést átveszi a felszámoló, a régi ügyvezető már nem adhat a cég nevében megbízást! Ez talán az egyik legfontosabb ügyvédi feladat!
 • Az ügyvéd a felszámoló megbízása alapján képviselheti a felszámolási eljárás alatt álló vállalkozást egy esetleges adóhatósági eljárás során. Sok esetben jelent problémát, hogy felszámolás alatt álló céget az adóellenőrzés során nem képviseli ügyvéd, csak ha léteznek az anyagok benyújtásra kerülnek a felszámoló által. Ebben az esetben az ügyvezető nehezen védekezhet az adóhivatal előtt.
 • Az ügyvéd képviselheti a felszámolás alatt álló társaság régi ügyvezetőjét az adóhivatal előtt amennyiben tanúkénti meghallgatására kerülne sor,
 • Az ügyvéd képviselheti a büntető eljárás során a nyomozóhatóság előtt (ezen nyomozásokat a NAV illetékes osztályai - régi VPOP - folytatják le), illetve az esetleges bírósági szakba (szerencsére idáig nem szoktunk eljutni).
 • amennyiben a felszámolás alatt könyvelési problémák merülnek fel, a Dr. Szeiler & Partners Könyvelő Irodánk nyújt segítséget.

A fentiek büntetőjogi következményei:

 • csalás
 • sikkasztás
 • csődbűncselekmény
 • ügyvezető a magánvagyonával is felelős lehet

Médiában megjelent cikkeink a felszámolásokkal kapcsolatban:

Január óta bírságolhatók a hanyag vagy csaló felszámolók

Célkeresztben a kft.-k: új behajtási hullám a Nav-nál

Külföldre távozott az ügyvezető, nem törődik a céggel, mi lesz vele?

Felszámolás: Súlyos bűncselekményeket követhet el, ha ezeket nem tudja!

Ki és hogyan felel a törölt adószámú cég adósságaiért?

 Veszélyhelyzet: változások a felszámolási és egyes cégbírósági eljárásokban

Adja meg nevét és telefonszámát, visszahívjuk!
Kérjük adja meg a teljes nevét. Pl.: Kovács Ferenc vagy Dr. Kovács Ferenc András.
A mező minimum kettő és maximum négy szóból álló nevet fogad el.
+36
Kérjük adja meg telefonszámát: körzetszám + telefonszám. Ne használjon 06 vagy +36 előtagot. Pl.: 30 123-4567 vagy 55 123-456
Kérjük adja meg e-mail címét
Kérjük egy-két kulcsszóval jelezze felénk, hogy miben segíthetünk Önnek.
(Pl.: adóellenőrzés, jogi képviselet, könyvelés stb.)