Adótanácsadás

A legtöbb cég nem tervez adót Magyarországon – Adótervezéssel sok pénzt és bosszúságot takaríthat meg!

Az adóoptimalizálás lényege, hogy a jogszabály keretein belül a megfelelő jogi lehetőségeket és kiskapukat úgy használjuk ki, hogy a társaságoknak minél kevesebb adót kelljen fizetnie (Társasági adó, munkabérek járulékai stb.) és, hogy egy későbbi adóellenőrzés során is megálljon a konstrukció, nehogy az adóhivatal tönkre tegye a céget vagy büntetőeljárás induljon a cégvezetőkkel szemben.

Magyarországi vállalkozás esetén kifejezetten ajánlott még egy egyszerűbb vállalkozási tevékenység esetén is adótanácsadóval, jogi szakértővel együtt történő adótervezésre a  lehetőségek meghatározása és a megfelelő jogi keretek közt történő működés érdekében. Gyakorlati munkám során sajnos túl sok problémával találkoztam a magyar és a külföldi tulajdonú cégek működésével kapcsolatban egyaránt. Feleslegesen fizetnek adót, vagy hibás szerződések miatt nem kapják vissza a Áfá-t. Mindig előre kell gondolkodni mind az adótervezésben, mind a szerződések előkészítésében, amit a cégvezetők a vállalkozás gyakorlati beindítása mellett elfelejtenek. Az adótervezésnek is több fázisa van, akárcsak a cég életének. Adót kell terveznünk már a cégalapítás előtt, a cég működése alatt és bizony a cég bezárása során is.

Adótervezés cégalapítás során

Az adótervezés már a cégalapítással elkezdődik. Egy felelős cégvezetőnek tisztában kell lennie avval, hogy mekkora törzstőkéjű társaságot kíván alapítani és az alapítani kívánt társaságban a cégvezető a saját vagyonával vagy kizárólag a vállalat vagyonával felel-e. Magyarországon már a cégalapításnál meg kell határozni a cég jövőbeni adózására vonatkozó adójogszabályokat, amelyek meg fogják határozni a Társaság első üzleti évét, ezért kiemelkedően fontos, hogy adózásban jártas szakember segítségét vegyük igénybe. Egy valóságos példán bemutatva rossz adózás megválasztása miatt (mindössze egyetlen téves „x” miatt) 80 millió forintos ügylet után 17 millió forintos adózási veszteséget ért el egy külföldi vállalkozás, amit elkerülhetett volna. Adózási veszteség lehet, hogy az egyébként visszaigényelhető ÁFA-t egyáltalán nem tudja visszaigényelni és/vagy csak sokkal hosszabb idő alatt így az összeget nem tudja befektetni, másra használni.

De előfordulhat az is, hogy nem is egy, hanem két vállalkozás alapítása válik szükségessé, mert például nagy eszközigényű társaságok indítása esetén célszerű lehet például az úgynevezett „vagyont”(nagy értékű eszközöket) az egyik társaságba tartani, az operatív működést pedig egy másik társaságban végezni.
Szintén fontos a székhely, telephely kiválasztása, hiszen ettől függ például a helyi adófizetésének mértéke, illetve hogy tudunk-e pályázatokon indulni, illetve mely pályázatokból vagyunk kizárva.

Az is fontos mérlegelési szempont, hogy magánszemélyek alapítják a vállalkozást, vagy már egy meglévő - esetleg külföldi- társaság, és milyen időtartamra (határozatlan vagy határozott) alakul az új cég. De az is lehet, hogy a meglévő cég jelentkezik be a magyar adózás hatálya alá.

Felmerülhet cég vásárlása, mint „speciális alapítási” lehetőség; ilyenkor vonzó lehet, hogy az illetékfizetési kötelezettség vélhetően kevesebbe kerül, mint a cégalapítás, illetve nincs illetékfizetési kötelezettség ingatlanvagyon megszerzése után. Például kedvezőbbek az adózási feltételei egy ingatlan céggel együtt történő megvásárlásának.
A gazdaság szereplői között kiélezett piaci verseny zajlik, amelyben az ügyesebb, találékonyabb, hatékonyabban működő társaság életben marad vagy hosszabb életű lehet. Az a társaság, amely tranzakcióit előre megtervezetten, akár üzleti terv mentén és adóoptimalizáltan hajtja végre, nagyobb hasznot ér el, amelyet a társaság fejlesztésére, alkalmazottak felvételére fordíthat, illetve a tulajdonos magasabb osztalék kivételére lesz képes.

Meglévő cég működtetése során felmerülő adótervezési kérdések

Egy nagyobb szerződés vagy ügylet előtt mindig forduljon adótanácsadóhoz, mert egy szerződés elkészítése aprónak tűnő dolgokon úgy csúszhat el, hogy nem élünk az adókedvezményünkkel vagy nem vonhatjuk le az Áfá-t. A legrosszabb eset, ha minderre az adóhatóság jön rá mert ilyenkor az adón kívül minimum 50% de akár 200%-os bírságot is fizethetünk. Nem beszélve arról, hogy akár büntetőjogi felelőssége is van a társaság ügyvezetőjének, azon pedig ne is gondolkodjon, hogy magára hagyja tartozásokkal a céget mert biztos, hogy büntető ügyet indít az adóhivatal.

Többek között a következőkre kell figyelnie adójogi szempontból üzletkötés esetén:

  • teljesítés idejének meghatározása
  • számla szabályszerű (alaki, tartalmi feltételek) kiállítása
  • bevallások megfelelő időben történő benyújtása
  • házipénztár egyenlege, bankszámlakezelés..


A cég működése során elkészített Adózási tervek segítséget nyújtanak többek között pályázatok, hiteligénylések, év végén üzleti jelentések, és transzferár dokumentáció készítéséhez. Az adatsorokat a kontrolling is hasznosítani tudja, és azok potenciális befektetők meggyőzésének eszközei is lehetnek.

Adózási feladatok a cég bezárása során - végelszámolás, felszámolás –             

Felszámolás (amikor a cég tartozásokat halmozott fel és nem tudja a hitelezőit kifizetni) és végelszámolás (amikor tartozások nélkül bezárjuk a céget) során is leellenőrzi az Adóhivatal a céget és amennyiben visszásságokat tapasztal büntetőfeljelentést tehet. Felszámolás esetén is felül kell vizsgálni a céget, nehogy érdektelenségből (ekkor már a tulajdonosokat általában nem érdekli a cég sorsa) a céggel nem foglalkozva büntetőeljárást indítsanak a cégvezetővel szemben. Sajnos gyakorlati tapasztalatom során a leggyakrabban cégbezárás, felszámolás során indítanak büntetőügyet egy cég ellen. Sokan javasolják sajnos, hogy egy bezárás előtti céget érdemes eladni és majd mások végig viszik a felszámolást, ezen esetekben még egyszerűbb bizonyítani a szándékosságot egy büntetőeljárás során.

Milyen tényezőkre kell még odafigyelnem, egy vállalkozás során?

  • Megfelelő cégstruktúrában dolgozik-e a cégem?  – Leányvállalat, Korlátolt felelősségű társaság, európai részvénytársaság vagy elegendő - külföldi jelenlét esetén - ha más EU-s országban adóalany a Társasága?
  • Megfelelnek-e a partnercégekkel  kötött szerződéseim a magyar adó- és jogszabályoknak?
  • Melyek azok a munkafolyamatok, amelyre célszerű egy magyar ügyvédi, adótanácsadó irodát megbíznom? Pl. termékek áfájának visszaigénylése a magyar vagy külföldi adóhatóságtól vagy a társasága cégügyeinek intézése
  • Tisztában van e avval, hogy milyen számlák, okiratok, dokumentumok ellentételezésével tudja Társasága házipénztárát, Társasági adóját csökkenteni, áfáját visszaigényelni ? Nagyon fontos, hogy szerződései és számlái egymással szinkronban és az adójogszabályoknak megfelelően legyenek kiállítva!!!
  • Amennyiben magyarországi vállalattal rendelkezik, biztos gondolt már arra, hogy egy cégátvilágítás keretében felülellenőrzi könyvelését, szerződéseit, hogy tisztább képet kapjon társasága belső jogi és számviteli ügyeiről. A cégátvilágítással kapcsolatos cikkünkről itt olvashat : Cégátvilágítás

Az adótervezés előnyei – egy lépéssel a konkurencia előtt

Az adótervezés nem csak a multinacionális cégek kiváltsága. Arra buzdítjuk kis- és középvállalati ügyfeleinket is, hogy folyamatos adóoptimalizálással biztosítsák cégük jövőjét, így egy kis odafigyeléssel a versenytársak elé kerülhetnek, hiszen a megtakarításokból többet tudnak vállalkozásfejlesztésre, beruházásokra fordítani.

Adja meg nevét és telefonszámát, visszahívjuk!
Kérjük adja meg a teljes nevét. Pl.: Kovács Ferenc vagy Dr. Kovács Ferenc András.
A mező minimum kettő és maximum négy szóból álló nevet fogad el.
+36
Kérjük adja meg telefonszámát: körzetszám + telefonszám. Ne használjon 06 vagy +36 előtagot. Pl.: 30 123-4567 vagy 55 123-456
Kérjük adja meg e-mail címét
Kérjük egy-két kulcsszóval jelezze felénk, hogy miben segíthetünk Önnek.
(Pl.: adóellenőrzés, jogi képviselet, könyvelés stb.)