Vagyonosodási vizsgálatok

 

vagyonosodási_vizsgálat

Mit tegyen ha vagyonosodási vizsgálatot kapott, illetve ha fel szeretne készülni rá? Képviseljük az adóellenőrzés során.

Mivel egy speciális adóellenőrzési eljárásról beszélünk, ezért mindig azt javasolom, hogy forduljon vagyonosodási vizsgálatokban jártas szakértőhöz, ügyvédhez, mert a mai napig rengeteg, az adózók fejében keringő tévhittel, félreértéssel találkozom a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban. Minden ügyben lehet és kell is megfelelően cselekedni az igazunkat bizonyítani és nagyon fontos az adóhivatallal történő kapcsolattartás. A felháborodott vagy nemtörődöm hozzáállás a vagyonosodási vizsgálatoknál nem  megengedhető, mint ahogy egy ügylet megtörténtével kapcsolatosan sem az adóhivatal fog bizonyítani. Ez a Mi érdekünk. Sok esetben egy közokirat is kevés, míg más esetben bőven elég egy szóbeli nyilatkozat. Vagyonosodási vizsgálatok során ügyvédi irodám teljeskörűen képviseli az adózókat, sokszor akár személyesen sem kell megjelennie az adóhivatal előtt.

Ügyfeleim a vagyonosodási vizsgálatok többféle stádiumában keresnek meg, ezért különféle lehetőségekkel rendelkeznek a személyi jövedelemadó ellenőrzés során.

1. Talán a legjobb eset amikor Ügyfelünk valamilyen okból kifolyólag (akár nagyobb értékű ingatlanvásárlás előtt áll, vagy tagi kölcsönökkel kapcsolatosan vannak problémái, esetlegesen vállalkozását ellenőrzik) SZERETNE FELKÉSZÜLNI egy vagyonosodási vizsgálatra. Ebben az esetben az adóhivatali módszerrel megegyező módon nézzük át a vagyoni helyzetét és tudjuk megtalálni az esetleges problémákat. Ekkor még akár céges vagy saját bevallásunk önellenőrzésre is van lehetőség.

2. A leggyakoribb eset ellenben az amikor az Ügyfelünk még csak ÉRTESÍTÉST KAPOTT a vagyonosodási vizsgálatról. Kevésbé jó ha már tett nyilatkozatot az adóhivatal előtt, de az ellenőrzést lezáró jegyzőkönyv meghozataláig ott van a lehetőség a további bizonyításra. Ekkor még egyáltalán nincs megállapítva adóhiány. Ebben a szakaszban kifejezetten fontos az együttműködés az adóhatósággal.

3. Sokan csak akkor ismerik fel a bajt amikor már megkapták a vagyonosodási vizsgálat során tett megállapításról szóló jegyzőkönyvüket, amelyben konkrétan meg van határozva az adóhiány. Ekkor is van még bőven lehetőség megfelelő észrevétellel, ugyanúgy visszacsöppenhetünk az ellenőrzési szakaszba.

4. Amennyiben vagyonosodási vizsgálat során már határozata van az Ügyfelünknek és csak akkor fordul hozzánk, kicsit nehezebb a helyzet, ugyanis további konkrét bizonyításra csak nagyon korlátozottan van lehetőség, ekkor a revízió nem fog további ellenőrzési cselekményeket folytatni. Meglévő határozat esetén abból tudunk kihozni valamit amit idáig Ügyfelünk nyilatkozott vagy az adóhivatal hibázott. Ugyan ebben az esetben is van lehetőség akár elsőfokon eredményt elérni, de ahhoz nagyon hatásos érvekkel kell, hogy rendelkezzünk és leginkább az adóhivatalnak kellett volna hibáznia. Ellenben vagyonosodási vizsgálatunk kimenetelével kapcsolatosan a II. fokú adóhatóságnak nagy szerepe van fellebbezésünk eldöntésében. Személyes tapasztalatom szerint nagyon sok esetben lehet elérni, hogy a II. fokú adóhatóság egy vagyonosodási vizsgálaton változtasson, de leginkább új eljárás lefolytatására kötelezze az elsőfokú adóhatóságot, amely során további bizonyítási lehetőségünk van.

5. Ennél sokkal nehezebb a helyzetünk ha bíróságra kell mennünk vagy felügyeleti intézkedéssel folytatnánk jogorvoslati lehetőségeinket. A bíróság nem kizárólagosan, de sok esetben dönt az adóhivatal javára. Egyébként a vagyonosodási vizsgálatokkal kapcsolatban a jelenlegi bírói döntéshozás elveinek tisztázása van folyamatban, mert sok esetben teljesen ellentétes döntések születtek. Ez mutatja a vagyonosodási vizsgálatok betöltött szerepének a fontosságát is.

Vannak akik támadják az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatok során alkalmazott készpénzt forgalom vagyonmérleg módszerét, de ezen gyakorlattal kapcsolatosan változás nem várható. Kizárólag a vagyonmérleg módszer támadására irányuló védekezés fölösleges és elhibázott!

Mint ahogy látni lehet nem állunk a vagyonosodási vizsgálatok során fegyvertelenül csak tudni kell használni legális jogi lehetőségeinket, amelyhez tapasztalatra is szükségünk van. Az eredmény érdekében lehetőleg minél hamarabb forduljon vagyonosodási vizsgálatban jártas szakértőhöz. Személyes álláspontom szerint a jogi képviseletet akár csak büntető ügyekben az adóellenőrzések során is kötelezővé kellene tenni, mert a magánszemélyek legtöbbje nem adóellenőrzésben jártas szakember és mint tudjuk a jog nem ismerete nem mentesít. Forduljon hozzánk bizalommal vagyonosodási vizsgálattal kapcsolatosan elérhetőségeinken.

Milyen esetekben számíthatok vagyonosodási vizsgálatra?

 • Vagyongyarapodási vizsgálat alapja lehet egy megelőző céges vizsgálat, amelyben az Adóhatóság megállapítja, hogy a tulajdonosok jelentős tagi kölcsönt nyújtottak cégük részére, a likviditási problémáinak áthidalására, beruházások megvalósítására vagy ha kiderül, hogy a cég jelentős árbevételt titkolt el! Ugyanez a helyzet egyéni vállalkozó nagy összegű tőkebetéte esetén is. Ebben az esetben a NAV – a tagi kölcsönök vizsgálata során - azt fogja nagyító alá helyezni, hogy a tagoknak honnan volt magánszemélyként pénzeszköze a társaság finanszírozására.

A vagyonosodási vizsgálatokra a magánszemélyek nem véletlenszerűen, hanem célzottan kerülnek kiválasztásra. A vagyongyarapodási vizsgálatok menetéről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat: A vagyonosodási vizsgálat menete

 • Vagyonosodási vizsgálat indulhat nagyobb értékű, vagy több ingatlan és gépjármű vásárlása esetén, ha az adózó személyi jövedelemadó bevallása nem igazolja, az ingatlan értékének megfelelő jövedelmét, de alapja lehet egy nagyobb törzstőkéjű cégmegvásárlása, alapítása, vagy a cégnyilvántartásból megismerhető más adat is.
 • Vagyonellenőrzés indulhat továbbá a rendőrség (vesztegetési ügyek ) vagy más hatóságok (munkaügyi ellenőrzés) és rosszakaróink (volt házastárs, munkavállaló, szomszéd) bejelentései alapján.
 • 2013. évi adóellenőrzési irányelvekben az adóhivatal elkötelezte magát a cégeik alapján adózatlanul gazdagodók körének vagyonosodási vizsgálattal történő ellenőrzése és büntetőügyek indítása mellett. Ezzel egyetmeben létrehozott adóregisztrációs eljárás is lehet egy vagyonosodási vizsgálat indítója. Adóregisztrációs eljárás során már többszáz cég bejegyzését tagadta meg az adóhivatal.
 • A mai napon hatályban lévő jogszabályok alapján a devizahitelesek végtörlesztéseit nem vizsgálhatja az adóhatóság. Azonban meg kell említeni, hogy csak a végtörlesztőknek ad védettséget a jogszabály, ha bevallják, hogy a kölcsönt rokonok vagy barátok nyújtották rájuk nem vonatkozik ez a rendelkezés.

Nem árt fokozottan odafigyelni, mert 2013-ban is nagyszámban indultak és fognak vagyonosodási vizsgálatok indulni! Az adóhivatal tájékoztatója szerint az összes ellenőrzés közel 5%-át fogják a vagyonosodási vizsgálatok kitenni. Figyelembe véve a cégek forgalmát, a szinte kötelező kiuatlás előtt ellenőrzéseket és a sokfajta céges adóellenőrzési irányultsága elmondható, hogy a vagyonosodási vizsgálatok kifejezetten nagy súlyt képviselnek az adóellenőrzések viszonylatában! Sokszor a legegyszerűbb lenne megelőzni az esetleges problémákat.

A felkészületlen adózók

Két féle reakciót tapasztalhatunk az adózók részéről a vagyonosodási vizsgálatról szóló értesítés kézhezvételét követően.

Az egyik adózói magatartás, hogy azonnal megjelenik az Adóhatóság előtt azvagyonosodási_vizsgálat értesítésben szereplő időpontban, ők azok akik minél előbb szeretnének túlesni az ellenőrzésen és nem is sejtik, hogy evvel mekkora hibát követnek el. Megfelelési kényszerük miatt az Adóhatóság minden kérdésére szakértő jogi képviselő nélkül válaszolnak, a revizorok pedig pszichológiailag tökéletesen fel vannak készítve: empatikusan, az adózók bizalmába férkőzve faggatóznak, mindenre kiterjedően.  Pl.: egy hónapban mennyit költ ruházkodásra, ételekre, étteremre, milyen külföldi utazásai voltak… A felkészületlen adózók ezzel azt érik el, hogy teljes mértékben kitárulkoznak, támadási felületet biztosítva az adóhatóság részére vagyonosodási vizsgálat során. Kevesen tudják, hogy nincs nyilatkozattételi kötelezettség, az meg is tagadható. Sokan tovább rontják a helyzetüket azzal, hogy még az adóhiányt megállapító jegyzőkönyv, határozat esetén sem fordulnak vagyonosodási vizsgálatban jártas ügyvédhez, szakértőhöz.

A adózók másik része szakértő képviselőhöz fordul, akivel a saját egyedi ügyét átbeszélve biztosan állhat az adóhatóság elé. A képviselő ebben az esetben az adózóval egyeztetve kidolgozza az adott ügy stratégiáját.
 

Javaslatok vagyonosodási vizsgálat esetére           

Sok éves tapasztalat alapján javaslom, hogy forduljon szakértelemmel rendelkező ügyvédhez, adótanácsadóhoz, aki az Ön egyedi problémáját ismerve, szükség szerint könyvvizsgáló segítségével nyújt megoldást.

 • Ne menjen be képviselő nélkül nyilatkozni
 • A fentiekben már említett hitelt érdemlő bizonyítékokkal kell az adóhatóság előtt eljárni. Az Ön nyilatkozata nem elég.
 • A legrosszabb amit tehet, ha felkészületlenül, egyedül próbálja meg végigvinni az ügyét.
 • Aki már átesett ilyen vizsgálaton, az tisztában van avval, hogy rengeteg energiát felemésztő fáradságos, sok időt igénylő vizsgálat, amely évekig tarthat. Az adózónak teljes erejével meg kell küzdenie az igazáért és bizonyítani azt. Azonban az évekig elhúzódó vizsgálat adózónak kedvez, hiszen az elévült időszakra nem állapíthatnak meg fizetendő adót.
 • Ne higgyen a kölcsönneppereknek, és a „mindentudó’ már a vizsgálaton átesett szélhámosoknak, hiszen a nepperek általában nem rendelkeznek olyan bevallott jövedelemmel, amely Önnek kedvező lehet.
 • A kért nyilatkozatot mindig írásban töltsük ki. Az adóhatóság sokszor fenyeget mulasztási bírsággal, ám egy bírósági határozat kimondja, hogy nem büntethető mulasztási bírsággal az, aki a saját ügyében nem tesz nyilatkozatot.
 • Mindig bizonyosodjon meg róla, hogy az adóeljárásban jártas szakemberre bízza az ügyét

Irodánk vállalja Ügyfelei vagyonosodási vizsgálatok során történő képviseletét egészen az Adóhatóság általi idézéstől az adóperig. Kiemelt figyelmet fordítunk továbbá az esetleges vagyonosodási vizsgálatokra történő felkészülésre, teljes körű megoldásokat nyújtva a feltárt problémákra


vagyonosodási_vizsgálatAmennyiben adójogi segítségre van szüksége írjon nekünk e-mailt info [wnW5DKrg] drszeiler.hu vagy hívjon minket a 06/70/676/59/89-es telefonszámon.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

 

2013-as Adóamnesztia a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan pénzek legalizálására

Tagi kölcsönből vagyonosodási vizsgálat?

Cégátvilágítás

Ezen a weboldalon lévő cikkek és információk a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda szellemi termékei. A weboldal tartalmának másolása változatlan, vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges vagy bármilyen egyéb (nyomtatott anyag, előadás) felhasználása, hozzájárulásunk nélkül tilos és díjköteles. Amennyiben weboldalunk bármely tartalmát harmadik személyek honlapján azonos vagy hasonló formában megtaláljuk, másolt oldalanként - másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg átvétele – 1000 Euró kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak havonta. A másolással a harmadik személy kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás, és hogy értesüljenek olvasóink a Dr. Szeiler Ügyvédi Irodáról és annak szakterületéről.