Adóhatóság előtti képviselet

adóellenőrzésSok megbízónk érkezik hozzánk azzal a kérdéssel, hogy vajon lehet e az Adóhatóság ellen fellépni egy adóellenőrzés során, vagy fogadjuk el, hogy a hatóságnak mindig igaza van. Úgy vélem és kiállok azon álláspontom mellett, hogy az Adóhatóság előtt az ügyfeleknek állam által biztosított vagy választható, de kötelező jogi képviselettel kellene rendelkeznie, mivel a cégvezetők a saját munkájuk szakértői, de nem adózási szakemberek. 

Magyarországon több fórum előtt is kötelező a jogi képviselet - pl. büntetőeljárás, vagy ítélőtábal előtti eljárásban - miért épp az Adóhatóság előtt , egy adóellenőrzés során kellene adózóknak egyedül, képviselet nélkül eljárnia? Az adóhivatal ellen az ügyfélnek nincs fegyvertára, nem rendelkezik olyan mértékű tapasztalattal, számviteli, jogi képesítéssel, hogy az ügyét megfelelően tudná képviselni. Több megbízónk jön hozzánk az utolsó utáni pillanatokban, amikor már az adótartozás végrehajtás alá került. Javasoljuk, hogy az adóhatóság első értesítését követően forduljon hozzánk, hogy elkerülje a későbbi kellemetlenségeket, és megfelelő kezekben tudja ügyét az adóellenőrzés teljes folyamatában.  Amennyiben többet szeretne tudni arról, hogy mi is az adóellenőrzés, és hogy hogyan kerülhet/kerülhetett az adóhatóság látókörébe, az alábbi cikkünkben többet olvashat az Adóellenőrzésről.

Ki képviselheti Önt az Adóhatóság előtt?

Képviselet tekintetében elkülönül egymástó, hogy magánszemély vagy társaság képviseletéről van szó. Természetesen Ügyvéd Iroda mind magánszemélyeket mind cégeket korlátlanul képviselhet adóhatóság előtt, amennyiben az ügyfél meghatalmazásában erre feljogosítja. A meghatalmazás kiterjedhet arra, hogy a szakértő ügyvéd az egész eljárás alatt képviselje Önt, vagy megegyezhetnek a felek korlátozott meghatalmazásban is, amely azt jelenti, hogy a képviselet "csak" iratbetekintésre, helyszíni ellenőrzés vagy helyszíni végrehajtási eljárás során történő képviseletre terjedjen ki.

Magánszemélyt az adóhatóság előtt egyebekben törvényes képviselője, képviseleti jogosultságát igazoló ügyvéd, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász, adószakértő, okleveles adószakértő, adótanácsadó, könyvelő, számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság alkalmazottja, tagja képviselheti.

Társaságot az ügyvzető vagy munkaviszonyban álló jogtanácsos, a képviseleti jogosultságát igazoló nagykorú tag, alkalmazott, megbízás alapján eljáró jogtanácsos, továbbá ügyvéd, ügyvédi iroda, európai közösségi jogász, adószakértő, okleveles adószakértő, adótanácsadó, könyvelő, számviteli, könyvviteli szolgáltatásra vagy adótanácsadásra jogosult gazdasági társaság, illetőleg egyéb szervezet alkalmazottja, tagja képviselheti.

A következő esetekben azonban KIZÁRÓLAG ÜGYVÉD VAGY ADÓTANÁCSADÓ KÉPVISELHETI:

 • felügyeleti intézkedés során
 • az adó feltételes megállapítására irányuló eljárásban,
 • a feltételes adómegállapítás alkalmazhatóságának megállapítására irányuló eljárásban,
 • a szokásos piaci ár megállapítására irányuló eljárásban

MIÉRT TARTJUK FONTOSNAK, HOGY KÉPVISELŐ ÚTJÁN JÁRJON EL, TEGYEN NYILATKOZATOT:adóhatóság előtti képviselet

 • számviteli, adózási, adójogi területen nagy tapasztalattal rendelkezünk,
 • fontosnak tartjuk az adóhivatallal történő napi személyes kapcsolattartást, nem csak írásban kommunikálunk. Ügyfeleinkről levesszük a terhet, hogy saját magán- és céges ügyeikkel tudjanak foglalkozni. A képviselő nemcsak eljárási segítséget nyújt, hanem az adóhatóság előtti megjelenésével az általa képviselt ügy érdemi lefolyására is lényegi kihatással van.
 • a felkészületlen adózók gyakran saját hozzá nem értésük csapdájába esnek és olyan nyilatkozatokat tesznek, beadványokat írnak, amellyel sokkal rosszabb helyzetbe hozzák saját magukat.
 • az adózók a legtöbb esetben félnek az adóhatóság előtti megjelenéstől és felelőtlen nyilatkozatokat tesznek, általában a pontos információk ismerete nélkül
 • a revizorok mindíg felkészültek az adott ügyből és gyakorta tesznek fel keresztkérdéseket.
 • megfelelő jogi képviselővel elkerülheti a büntetőeljárás
 • a képviselőjé a felelősség, hogy határidőbe tegye meg a nyilatkozatokat
 • a jogi képviselő ismeri az adóhatóság előtti eljárási jogot is

 

Szeiler NikolettAmennyiben további kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot az
info [wnW5DKrg] drszeiler.hu e-mail címen vagy a 06 70 676 59 89-es telefonszámon.

Ezen a weboldalon lévő cikkek és információk a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda szellemi termékei. A weboldal tartalmának másolása változatlan, vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges vagy bármilyen egyéb (nyomtatott anyag, előadás) felhasználása, hozzájárulásunk nélkül tilos és díjköteles. Amennyiben weboldalunk bármely tartalmát harmadik személyek honlapján azonos vagy hasonló formában megtaláljuk, másolt oldalanként - másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg átvétele – 1000 Euró kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak havonta. A másolással a harmadik személy kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás, és hogy értesüljenek olvasóink a Dr. Szeiler Ügyvédi Irodáról és annak szakterületéről.