2013-as ADÓAMNESZTIA a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmek legalizálására – Stabilitás Megtakarítási Számla

Stabilitás Megtakarítási SzámlaMit is jelent a 2013-as Adóamnesztia?

2013. július 26-án hirdették ki azt a törvénymódosítását, amelyben a Stabilitási Megtakarítási Számlán keresztül legalizálni lehet a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmeket.  Stabilitás Megtakarítási Számlát befektetésekkel foglalkozó hitelintézeteknél nyithatja bármely magánszemély, minimum 5 millió forinttal, amelyet a bankszámlanyitással egyidejűleg kell befizetni. A számla áll egy stabilitás megtakarítási értékpapírszámlából és egy stabilitási megtakarítási pénzszámlából. A Stabilitás Megtakarítási Számlán lévő összegből a hitelintézet állampapírt vesz, amellyel a törvényalkotó célja az ország külföldi pénznemben fennálló tartozásának csökkentése. A stabilitás megtakarítási pénzszámla egyenlege után kamatot a számlavezető nem nyújthat.

Milyen adófizetési kötelezettségei vannak a számlatulajdonosnak?

A 2013-as Adóamnesztia igen jó feltételeket teremt a számlára befizető magánszemélyeknek. A Stabilitás Megtakarítási Számlán lévő összeg után kamatjövedelem keletkezik, amely adófizetési kötelezettséget akkor von maga után, amikor a számlatulajdonos részére a Számláról a számlavezető kifizetést teljesít. Tehát csak a kamatjövedelem után kell adózni!

A kamatjövedelem után megállapított adóalapból az adót a Stabilitás Megtakarítási Számlát vezető hitelintézet állapítja meg, vonja le, fizeti meg és vallja be az állami adóhatóságnak. A számlán lévő összeg 5 év múlva válik adómentessé! Amennyiben a számla tulajdonosa 5 évnél korábban kíván hozzáférni a számlán tárolt pénzhez, a következők szerint adózik:

  • Amennyiben a számláról 3 éven belül kifizetésre kerül az összeg, az adó alapja a kifizetett összeg 200%-a;
  • Amennyiben a számlán legalább 3 évig, de kevesebb mint 4 évig tartotta az összeget, az adó alapja a kifizetett összeg 100%-a;
  • Amennyiben legalább 4 év, de kevesebb mint 5 évig tartotta a számlán az összeget, az adó alapja a kifizetett összeg 50%-a;
  • Amennyiben 5 évig a számlán hagyta a pénzét, a kifizetés után adófizetési kötelezettség nem keletkezik

Kinek jó és kinek nem a Stabilitás Megtakarítási Számla?

Annak nyújthat az adóamnesztia teljes biztonságot a jövedelem legalizálásában, aki külföldi bankszámlán tartott pénzét kívánja ilyen formában haza hozni, vagy aki Magyarországon készpénzben tartja az adózatlan forintjait.

A külföldi bankszámlán tartott pénz esetén a Stabilitási Megtakarítási Számlára történő utalással, 5 év múltán adómenetesen juthat hozzá a jövedelméhez, amelyet Magyarországon legálisan felhasználhat beruházáshoz, ingatlan vásárláshoz, az Adóhatóság nem fogja firtatni az eredetét. Ugyanígy, aki eddig otthon vagy széfben, készpénzben tartotta az adózatlan pénzét, most 5 év után törvényes forrásból származó jövedelemhez juthat.

További előnye, hogy biztonságban tudható a pénz, hiszen a számla anonim és nem végrehajtható! A bankszámla adatait a hitelintézet ugyan lejelenti az adóhatóság felé, azonban ezt a számlatulajdonos neve nélkül, anonim módon kell tennie.

A 2013-as adóamnesztia azoknak jelenthet kockázatot, akik magyarországi bankszámlán tartanak adózatlan pénzeket, és ezeket szeretnék a Stabilitás Megtakarítási Számlára utalással legalizálni. Mivel az Adóhatóság egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során mindig azt nézi, hogy az adott időpillanatban, amikor a bankszámlára tették a pénzt, ehhez milyen forrásból jutottak, ezért az a tény, hogy - a már a bankszámlára rátett összeget - továbbutalta a megtakarítási számlára, nem jelent megoldást.

További kapcsolódó cikkeink:

Tagi kölcsönből vagyonosodási vizsgálat?

A vagyonosodási vizsgálat menete.
 

Ezen a weboldalon lévő cikkek és információk a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda szellemi termékei. A weboldal tartalmának másolása változatlan, vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges vagy bármilyen egyéb (nyomtatott anyag, előadás) felhasználása, hozzájárulásunk nélkül tilos és díjköteles. Amennyiben weboldalunk bármely tartalmát harmadik személyek honlapján azonos vagy hasonló formában megtaláljuk, másolt oldalanként - másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg átvétele – 1000 Euró kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak havonta. A másolással a harmadik személy kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás, és hogy értesüljenek olvasóink a Dr. Szeiler Ügyvédi Irodáról és annak szakterületéről.