Mikor felelős teljes vagyonával a beltag a Bt. tartozásaiért?

Sokan kérdezik tőlünk, hogy mikor hajtható be a beltagon a betéti társaság NAVos vagy egyéb más tartozása. A társaság tartozásaiért elsősorban a társaság felel vagyonával. Ha a társaságnak nincs elegendő vagyona, akkor a polgári jog szabályai szerint mögöttes felelősséggel rendelkező beltag köteles a saját vagyonából kifizetni a társaság adósságát. 

Ezzel kapcsolatban van egy jó és egy rossz hírünk. A rossz hír az, hogy a NAV mindenképpen meg fogja kísérelni a beltagon a tartozás behajtását, a jó hír pedig az, hogy ezt csak azután teheti, ha a társaságot felszámolták, kényszertörölték és a Társaság, mint főkötelezett, bizonyíthatóan nem tudta – egy részét sem - kifizetni.

Ha kényszertörlésre kerül a sor, a NAV-nak könnyű dolga van, mert ezek után rögtön megkísérelheti a beltagon behajtani a tartozást.

Felszámolás esetén már nem ilyen könnyű a helyzet. Fontos, hogy a Bt.-vel szembeni felszámolási eljárásban a követelés bejelentésre kerüljön. Amennyiben a NAV vagy más hitelező elmulasztja határidőben a felszámolónak bejelenteni hitelezői igényét, akkor a későbbiekben a beltaggal szemben sem fogja tudni érvényesíteni.

A Bt-vel szemben a követelés azonnal behajtható, míg a mögöttes felelős, azaz a belteg teljesítésre csak akkor lesz kötelezett, ha a követelés a főkötelezettől igazoltan behajthatatlan (a mögöttes felelős ekkor lép a főkötelezett helyébe) .

Tehát a társaság kötelezettségeiért elsősorban a társaság felel, saját vagyonával. Amennyiben a társasági vagyon a követelést nem fedezi, a beltag saját vagyonával korlátlanul felel. A tagok felelőssége tehát csak mögöttes, másodlagos.

A társaságtól megváló beltagnak még öt évig fenn áll a mögöttes felelőssége, tehát ez idő alatt lehet vele szemben igényérvényesítéssel élni

A betéti társaság beltagja tehát korlátlanul felel a társaság vagyonából nem fedezhető társasági tartozásokért. Felelőssége mögöttes, azonban ha a társaság felszámolás alá került, és a felszámolói tájékoztatás szerint a hitelezői igényt a felszámolási eljárás során még részben sem lehet majd kielégíteni, akkor a hitelező megindíthatja a tag elleni keresetet és rajta, mint mögöttes felelősön kérheti a tartozás megfizetését. Tehát külön keresetet kell indítania a hitelezőnek! Fontos azonban, hogy a beltaggal szemben nem érvényesíthető olyan követelés a perben, amelyet a betéti társaság elleni felszámolási eljárásban nem érvényesítettek, nem jelentettek be.

Elévülés

A beltaggal szembeni követelés elévülése a főkötelezettől való behajthatatlanság igazolt megállapításáig, a Ptk. 326. § (2) bekezdése értelmében nyugszik. A mögöttes kötelezett ugyanis mindaddig megtagadhatja a teljesítést, amíg a főkötelezettől az behajtható.

 

 

Ezen a weboldalon lévő cikkek és információk a Dr. Szeiler Ügyvédi Iroda szellemi termékei. A weboldal tartalmának másolása változatlan, vagy nagymértékben azonos tartalmú szöveges vagy bármilyen egyéb (nyomtatott anyag, előadás) felhasználása, hozzájárulásunk nélkül tilos és díjköteles. Amennyiben weboldalunk bármely tartalmát harmadik személyek honlapján azonos vagy hasonló formában megtaláljuk, másolt oldalanként - másolt oldalnak minősül az adott oldalról legalább egy bekezdésnyi szöveg átvétele – 1000 Euró kötbért számlázunk a jogtalan felhasználónak havonta. A másolással a harmadik személy kifejezetten elfogadja ezen kötbér megállapodást.

A honlapon elérhető tartalom nem minősül konkrét jogi tanácsadásnak, ajánlattételnek vagy erre történő felhívásnak, célja csupán a tájékoztatás, és hogy értesüljenek olvasóink a Dr. Szeiler Ügyvédi Irodáról és annak szakterületéről.