Kik vagyunk?

Ügyvédi Irodánk magánszemélyek, kis és középvállalkozások teljes körű adójogi képviseletét, adó és üzletviteli tanácsadását látja el ügyvédek, könyvvizsgálók és mérlegképes könyvelők közreműködésével. Ügyfeleink teljes körű bizalmát a különös szakértelmet kívánó adóügyek magas szintű ellátásával vívtuk ki.

Emellett fontosnak tartjuk, hogy az adott adózási kérdés kezelése mellett megbízóink a jövőre nézve olyan iránymutatásokat kapjanak munkatársainktól, amelyekkel a magyar adózási környezetben teljes bizonyossággal, súlyos összegek megtakarításával tudják kezelni magán és társaságuk mindennapi könyvelési, adózási ügyeit.

Fontosnak tartjuk, hogy Publikációink között és Adójogi blogunkban is hasznos információkat találjon jogi és adójogi kérdéseire.

Miért válasszon minket?

Előnyünk, hogy Irodánk fiatalos, dinamikus, adójogban szakértő ügyvédekkel és adóügyi eljárásokban tapasztalt könyvvizsgálókkal dolgozik együtt. Azonban úgy véljük nem elég szakértőnek lenni az adott témában, a problémát meg kell tudni oldani.

Tudatában vagyunk annak a felelősségnek, amelyet megbízóink ruháznak ránk, hiszen az ügyek sikeres vitelén múlhat az Ön vagy Társasága jövője. Munkánkat sok éves adójogban, adóellenőrzésekben szerzett gyakorlati tapasztalattal és elhivatottsággal végezzük, teljes körű és átfogó megoldást nyújtva az adott problémára. Kiemelkedően fontosnak tartjuk, hogy az elméleti tudáson kívül ismerjük az adóhivatali gyakorlatot és eljárást az egyes ügyekben, ugyanis a legtöbb esetben eredményt az adóhivatallal történő folyamatos kommunikáció és egyeztetés révén lehet elérni. Irodánk célja az ügyfelek professzionális kiszolgálása, a jogi kérdések gyakorlatias, ügyfélközpontú megközelítése és azok hatékony megoldása.

Legfrissebb publikációk

Hogyan hajtható be a Kft. tartozása az ügyvezető magánvagyonából?

2017-01-11
ügyvezető mögöttes felelősségSok esetben hallunk arról, hogy cégek úgy tűnnek el a süllyesztőben, hogy hatalmas tartozásokat hagynak maguk után. A tartozások ki nem fizetése az Ön cégét is tönkre teheti, ahogy a körbetartozások miatt ez már rengeteg társasággal előfordult. Azonban van remény, ha a hitelező elég kitartó! A jelenlegi törvényalkotás abba az irányba fordult, hogy sokkal könnyebb legyen az ügyvezető magánvagyonából végrehajtani a cég tartozásait, ha az csalárdul kimentette a cégből a vagyont. A hitelező első teendője, hogy felszámolási eljárást indít, ezzel párhuzamosan kell megindítani a pert az ügyvezető, mint magánszemély ellen. A jó hírünk pedig az, hogy 2017-től a hitelezők ezeket a pereket, illeték megfizetése nélkül indíthatják el. Tehát csak akkor kell illetéket fizetniük, ha vesztesen kerülnek ki a perből. Akkor is ilyen pert indíthat, ha előreláthatóan a felszámolás során, az adós cég vagyonából nem kapja meg követelését a hitelező, illetve nem teljes mértékben jut hozzá.
 

Igen gyakori, hogy a felszámolt cégből a hitelező végül semmit sem kap. Ennek egyrészről lehet az az oka, hogy a becsődölt vállalkozásból az ügyvezető kimentette a vagyont, a készletet és minden mozdítható tárgyi eszközt értékesített, leselejtezett. A felszámolók elsősorban a saját költségeik kielégítésére törekednek, csak ez után következnek a többiek, éppen ezért kifelezetten nehéz a hitelezői érdekek képviselete a felszámoló előtt. Kevesen tudják, hogy a felszámolással párhuzamosan elindítható az ügyvezetői mögöttes felelősségére irányuló per, amelyet a felszámolást elindító törvényszék folytat le. Ha megállapítást nyer, hogy az ügyvezető nem járt el szabályszerűen a csődhelyzetben, akkor a magánvagyonával felel, még akkor is, ha korlátolt felelősségű társaság vezetője volt is.

Mit tehet, ha rosszul választott az ÁFÁ-ban

2016-11-30

Rossz ÁFA módKijavítási kérelemre van lehetősége, ha rosszul választott az áfában!

Mindjárt a társaság alakulásakor a cégbejegyzési kérelemmel egyidejűleg nyilatkozatot kell tenni az adóhatóság felé az áfa fizetési kötelezettség megállapításának módjára vonatkozóan. Ennek keretében például dönthet úgy a tevékenységét kezdő vállalkozás, hogy az általános szabályok helyett alanyi mentességet, pénzforgalmi elszámolást, vagy az adó-megállapítás valamely különleges módját választja.

Továbbá már ezen a nyilatkozaton adókötelessé tehető a főszabályként adómentes ingatlan bérbeadása, valamint ingatlan értékesítés is.

A választásához a jogszabályban meghatározott ideig kell tartani magát az adózónak. Ez az időtartam lehet egy vagy akár öt év is. A nem megfelelő választás így hosszú távon nehezítheti meg a vállalkozás működését.

A vagyonosodási vizsgálatok új szabályai 2016-ban

2016-01-25

új szabályokA parlament által elfogadott új adótörvények 2016. január 1-jétől módosítják a vagyonosodási vizsgálat alapját képező becslés szabályait. Több olyan hír jelent meg ezek után, amelyek azt sugallták, hogy véget érhetnek a vagyonosodási vizsgálatok, azonban ennek semmi alapja nincs. Annál is inkább, mert az új jogszabályhely szerint akkor becsülheti meg az adóhatóság a magánszemélyek vagyonát, ha előtte indít egy büntetőeljárást. Így a vagyonosodási vizsgálatok és a büntetőeljárások elválaszthatatlanok lesznek egymástól.

Ellenőrzi a NAV? Rettegés helyett éljen inkább a jogaival!

2015-11-19

NAV ellenőrzésAz adóhatósági ellenőrzés sokunkat érinthet, függetlenül attól, hogy vállalkozunk, vagy sem, van-e bevallási kötelezettség alá eső jövedelmünk, vagy nincs. Az adóellenőrzést akár egy ingatlan, vagy egy nagyobb értékű gépjármű vásárlása is kiválthatja. De okozhatja egy megromlott üzleti, baráti, vagy házastársi kapcsolat okán tett feljelentés is. 

Az ellenőrzési eljárás során az adóhatóságnak is vannak kötelezettségei, amelyeket be kell tartania, adózónak pedig jogai, amelyeket az eljárás során érvényesíthet! A legfontosabbak közül ismertetünk most néhányat.


Vállalkozna? Így válasszon adózási és cégformát!

2015-09-12

cégalapítás adózásMi a vállalkozás-, illetve cégalapítás menete? Milyen szempontokat kell mérlegelni az adózási és a cégforma választásánál? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A KSH adatai szerint 2014-ben 105 ezer (vagyis naponta több száz) új vállalkozás jött létre.  A saját vállalkozás gondolata nagyon vonzó lehet, amikor az előnyeit vesszük számba.  Az ember a maga ura, az idejét saját maga oszthatja be és a megtermelt haszonból is a saját döntése szerint részesülhet. Egy hirtelen ötlettől vezérelve azonban nem ajánlott céget alapítani. A létrehozott vállalkozással kötelezettségek is járnak, és egy működő gazdasági társaság átalakulása, megszüntetése költséges és bonyolult feladat.  Érdemes már alapítás előtt a korlátokat és lehetőségeket megismerni, mérlegelni és esetleg szakember bevonásával a lehető legkedvezőbb formát választani.

Adózási kisokos Ausztriában dolgozó, magyar építőipari cégeknek

2015-08-09

építőipar AusztriaAusztria az egyik legkedveltebb célpontja a magyar cégeknek, hiszen közel van és azonos munkáért magasabb vállalkozói díjat kérhetnek el. Az Európai Unióhoz történő csatlakozásunkkal szélesebb lehetőségek adódtak a munkáltatóknak és a munkavállalóknak egyaránt, azonban szükség van mind az osztrák, mind a közösségi jogszabályok ismeretére ahhoz, hogy az osztrák munkából, ne egy életre szóló kudarc, súlyos büntetés legyen. Következő cikkünkkel azoknak a magyar építőipari cégeknek szeretnénk segíteni, akik tervezik az osztrák munkavállalást, de a bonyolult jogi környezet miatt nem mernek belevágni.

Áfaproblémák

Tegyük fel, hogy egy villanyszereléssel, építőipari kivitelezéssel foglalkozó cég magánszemélynek nyújt szolgáltatást, mely szolgáltatás ingatlanhoz kapcsolódik. Az ingatlan Ausztriában van. Kérdésként merül fel minden esetben, hogy a cégnek az áfatörvény 39. paragrafusa alapján kell-e, vagy sem áfát felszámítania a szolgáltatás után, annak ellenére, hogy azt magánszemélynek nyújtja.

Felszámolás esetén is érvényesítheti munkabér követelését!

2015-07-13

üres zsebMég mindig gyakori, hogy a felszámolás, kényszertörlés alatt álló cégek nem fizetik ki munkavállalóik bérét. Összefoglaltuk, mit kell tenni a követelés érvényesítése érdekében.

A felszámolás, kényszertörlés alatt lévő cégek azon munkavállalói, akik nem kapták meg bérüket, igényüket bejelenthetik a felszámoló biztosnak, aki a Bérgarancia Alapon keresztül, az elmaradt jutattást megigényli a dolgozóknak. A juttatás feltétele, hogy az esedékes, vagy a társaság megszűnésével esedékessé váló bértartozást a felszámolás alatt lévő cég már nem tudja kifizetni.

Ha a társaság még nem áll felszámolás alatt, de nem fizet a munkavállalónak, a dolgozó megteheti, hogy a munkabér kifizetésére felszólítja az ügyvezetőt, majd ő maga adja be a felszámolás iránti kérelmet a bíróságnak. Így gyorsabban juthat hozzá elmaradt munkabéréhez. Jó tudni, hogy a felszámolás megindításának illetéke és közzétételi díja kft.-k esetén 105 ezer forint, így csak magas bértartozásnál érdemes a dolgozónak ezt az utat választania. Könnyebb dolga van a munkavállalónak, ha a felszámolási, kényszertörlési eljárás már elindult a céggel szemben.

Ha nem ad be bevallást, ne is fizessen a NAV-nak?

2015-07-09

bevallásEgy ügyvezető három alkalmazottja és saját maga után évekig pontosan fizette az adóhatóság számláira a járulékokat, aztán kiderült, hogy a társaság soha egyetlen járulékbevallást sem adott be. Az ügyből adóvizsgálat lett, amely érdekes eredménnyel zárult.

Az adóhatóság álláspontja szerint irreleváns, hogy adózó teljesített-e befizetéseket az adófolyószámlájára, ha azokat gazdasági tevékenységével semmi nem köti össze, adóbevallás nem támasztja alá.

A NAV a teljes, de bevallással alá nem támasztott járulékbefizetések összegeit adóhiánynak minősítette, amely után adóbírságot, késedelmi pótlékot számított fel, a be nem adott bevallások miatt pedig mulasztási bírságot szabott ki. Hogy mi lett a járulékként megfizetett összegekkel? Azokat átvezette a bírság összegeire. Az adóhatóság álláspontja szerint ugyanis adóbevallás hiányában az adófolyószámlára adóbevallás alapján fizetendő adó tartozásként nem kerül felkönyvelésre, ezáltal nincs olyan könyvelt adótartozás, amelyhez képest a túlfizetés fennállna, így adóbevallás hiányában kizárólag a bírságtartozásra vezethető át a túlfizetés.

Ön is könnyen gyanús lehet, hogy pénzt mos tisztára, ha erre nem figyel

2015-07-02

pénzmosásTavaly csaknem tízezer bejelentés érkezett pénzmosás vagy a terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt – derül ki a NAV Pénzmosás Elleni Információs Irodájának éves beszámolójából. A jelzések több mint 80 százaléka bankoktól érkezett, könyvelők és könyvvizsgálók csak 16 alkalommal tettek bejelentést. Cikkünkben összefoglaljuk a figyelmeztető jeleket, amelyek alapján cégek és magánszemélyek is könnyen pénzmosás gyanújába keveredhetnek.

Gyanús jelek társaságok esetében

–       Egy gazdasági társaság a fizetési számláján jóváírt összegeket közel ugyanolyan értékben azonnal, vagy rövid időn belül továbbutalja.

–       Általában csak a pénzforgalmi (banki) költségek miatt van eltérés a jóváírások és a továbbutalások (terhelések) között, vagy az adott időszak alatt a bejövő és a kimenő tételek összege közel azonos.

–       Folyamatos a készpénzfelvétel a tranzakciósorozatban érintett gazdasági társaság fizetési számlájáról vagy a készpénzbefizetés az érintett gazdasági társaság számlájára. Több esetben a fenti tranzakciósorozat során külföldi számláról vagy külföldi székhelyű gazdasági társaság magyarországi számlájáról is érkeznek jóváírások, amelyek jellemzően fiktív értékesítési tevékenységre utalnak. A racionális gazdasági tevékenységre utaló jellemzők hiányoznak [például nincs bérkifizetés, nincsenek működési költségek (telefon, közüzemi díjak, stb.)].

–       Gyanús körülmény, ha a társaság számlájára érkező összegeket rendre azonnal leveszi az ügyvezető készpénzben a bankszámláról, a számla egyenlegét folyamatosan alacsonyan tartja. A gazdasági társaság tevékenysége kizárólag jelentős árbevétellel, azonban jellemzően alacsony elszámolható költséghányaddal működő gazdasági társaság vagy társaságok áfa- illetve társaságiadó-fizetési kötelezettségének minimalizálására irányul. A kezdő- és végpont között általában további gazdasági társaságokat építenek be, illetve több szálon történik a számlakibocsátás és a pénzmozgás. Ez a tevékenység elsősorban az alábbi területeken jellemző: média-, reklám-marketing szolgáltatás, üzletviteli tanácsadás, informatikai szolgáltatás, őrző-védő szolgáltatás, építőipari tevékenység, épület-üzemeltetés, takarító szolgáltatás.

Ezt tegye, ha a NAV túlbecsülte jövedelmét, cége bevételét

2015-06-23

becslésGyakori, hogy a NAV becsléssel állapítja meg a magánszemély jövedelmét, illetve a cég bevételét. Ez súlyos bírsággal járhat, ezért nem árt tudni, mit tehet az adózó, ha a valóságtól elrugaszkodott adatokkal szembesül.

Csaknem minden adóellenőrzés során találkozhatunk a becslés alkalmazásával, azonban kevesen tudják, hogy ennek miért van jelentősége a revízió során. Becslést akkor alkalmaz a NAV, ha megállapítja, hogy adózónak a vizsgált időszakban a bevallott és a bevallási kötelezettség alá eső jövedelmei nem fedezték a kiadásait, azok nem állnak arányban a vagyongyarapodásával és életvitelének ráfordításaival. Ebben az esetben a NAV felszólítja adózót, hogy igazolja többletkiadásait, amennyiben ezt nem tudja, az adóhatóság becslést alkalmaz.

Így tehát, ha a revízió megállapítja, hogy adózó vett egy ingatlant, gépjárművet, tagi kölcsönöket fizetett a cégnek, vagy a bankszámlára tett olyan összegeket, amelyek adózott jövedelmén felüliek – és ezen pénzek adózott forrását nem látják igazoltnak –, akkor becslést alkalmaz. ( Art. 109. §)